De ondergrond ademt na bijna drie eeuwen bedolven te zijn geweest door puinafval. Stenen, schedels, dijbenen, een bijtel, spijkers, drempels, graven…

Het leuke aan graven is het verplaatsen van grond die alles toedekte. Archeologie wordt soms wel eens verward met schatgraven. Het is het verlangen om iets te vinden wat er niet is. Met borstel, schop en graafmachine wordt ons verleden gepeld als een ajuin. Het blijft meestal bij (ver)gissen.

Drie lagen zijn duidelijk te onderscheiden: de huidige vloer met daaronder een nauwelijks geglazuurde bakstenen vloer. Helemaal linksboven merk je, op een diepte van 1,5 meter, laat-romaanse resten. (Links vooraan, linkerbeuk voor de trede van het zijaltaar.)
Halverwege de linkerbeuk zie je twee granieten drempels (?). Het is best mogelijk dat het vorige kerkgebouw een noordelijke ingang had.


In dezelfde gleuf is er nog een intact gebleven graf aanwezig.
Massa beenderen werden verzameld. Ze verdwijnen straks in een knekelput van het plaatselijk kerkhof.
Bij het graven in de rechterbeuk, in de buurt van de disbank, vond men een deel van een vloerzerk. Minder dan de helft van de oorspronkelijke grootte is bewaard gebleven. Vloerzerken zijn in onze contreien populair geworden vanaf de 11de eeuw en werden meestal in arduin of blauwsteen uitgevoerd. Deze zerk begrenst het terrein waaronder de gestorvene vertoeft.
De zerk bevindt zich onder de tip van een rotsblok en is onderaan in het midden zwaar beschadigd. Een vrouw in gebedshouding met hoofddoek staat centraal. Er zijn duidelijk twee tekstbanden te onderscheiden. Alles verwijst naar een laatmiddeleeuwse uitvoering. (15de eeuw?).

7 Replies to “Onder de kerktegels.”

 1. Beste Stefaan,
  Gisteren ontmoetten wij, Sonia en ik (Paul), elkaar op de receptie na de mooie eucharistieviering. We vonden het fijn om met U in gesprek te komen. Dankzij onze babbel vernamen we wat over uw website. Het interesseert ons uitermate hoe de geschiedenis van onze kerk blootgelegd wordt. Hopelijk kunnen we de werkzaamheden voor de aanleg van de verwarming verder volgen. Maar intussen zal het archeologisch luik wel afgesloten zijn?
  Groetjes

  Like

 2. Geachte E.H. Decavele,

  Veel dank voor dit interessante relaas over onze Sint Amanduskerk.

  Like

 3. Dank je wel voor deze boeiende informatie, ik kijk steevast uit naar de verdere expertise en het resultaat van dit onderzoek. Een noordelijk gelegen ingang was niet uitzonderlijk, maar zegt wel veel over de uitbreiding van de kerk tijdens de Middeleeuwen. Ik meen mij te herinneren dat er in Rijsel enkele charters uit de 14e eeuw aanwezig zijn die de kerkelijke overheid toeliet fondsen te verwerven om de kerk uit te breiden.
  Bertrand Nolf, archivaris TM Izegem

  Like

 4. Stefaan,
  Verleden en heden wordt nu bloot gelegd in onze Sint Amandkerk.
  Geschiedenis is nooit te oud om te ontdekken en aan de buitenwereld te tonen.
  Gelukkig zijn er nog mensen als U die het instituut de kerk eren.
  Mochten er bijzondere vondsten zijn laat maar weten, het wakkert mijn interesse aan.
  Te gebruiken voor nazaten en inwoners.

  vriendelijke groeten Walter

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: